Isän kädestä – projekti mieheydestä

Karvaa, hikeä ja voimaa? Mitä mieheltä odotetaan, ja millaisen roolin mies saa ottaa?

Soveltavan taiteen projektini ”Isän kädestä” aloitettiin eilen 2. heinäkuuta. Projekti tutkii mieheyttä ja miehen asemaa ja roolia tämän päivän Suomessa. Kanssani projektiin osallistuu ryhmä, johon kuuluu viisi erilaista miestä, joiden kanssa kokoonnumme noin kerran kuussa, ja käsittelemme tärkeää aihetta keskustellen ja tehden sen pohjalta taidetta monimuotoisesti.

Ensimmäisessa tapaamisessa esille nousivat erityisesti suhteet vanhempiin ja isovanhempiin. Mietimme, mitä isät ja isoisät sattuvat tai valitsevat opettaa poikalapsille, jatkuuko opetus aikuisikään ja miten se vaikuttaa lapsen kasvuun pojaksi ja mieheksi, ja voiko lapsi opettaa isäänsä.

Tästä ajatuksesta projekti myös sai nimi-innoituksensa.

Keskustelujen jälkeen osallistujien mielikuviin aiheesta oli syntynyt muun muassa viikset, puunpöly ja käsillä tekeminen, tupakansavu, liikunta, sauna ja alkoholi. Työhuoneella jokainen työsti ajatuksistaan omat teokset piirtäen, maalaten tai kuvakollaasiksi.

Projektin töitä tullaan toivottavasti näkemään myös näyttelyssä projektin päätyttyä puolen vuoden kuluttua. Sitä ennen saamme tehdä yhdessä todella hienoja töitä.

Kiitos osallistujille, jotka taidetaustan puuttumisesta huolimatta heittäytyivät rohkeasti mukaan projektiin!

Kami valvoo teoksen syntyä