Projektit

Isän kädestä

Tekemistäni yhteisötaideprojekteista itselleni merkittävin ja kasvattavin oli Isän kädestä- projekti, jossa käsittelin miehen roolia nykykulttuurissa ja mieheksi kasvamista. Projektissa oli mukana 8 eri-ikäistä miestä, eri koulutustaustoilla ja eri elämäntilanteissa.

Kokoonnuimme vuoden ajan kerran kuukaudessa. Tapaamispäivinä keskustelimme ensin vapaasti aiheesta. Keskustelun loppupuolella selkeytyi teema, jonka pohjalta lähdimme tekemään teoksia maalaamalla, installaatioina sekä performanssina.

Nämä kuvat ovat yhden viikonlopun aikana toteutetusta teoksesta, jossa pohdimme perinteisiä miehen symboleita ja varsinkin suomalaisen miehen toimintaa. Lähdimme pitkän keskustelun jälkeen kartoittamaan sanoja, jotka kuvaavat miestä. Useamman kymmenen yksittäisen sanan pohjalta lähdimme tekemään videoteosta ja performanssia, jossa kaikki sanat tulevat esiin. Lopputuloksena oli humoristinen performanssi miehekkäine liikkeineen ja äänineen. Teoksen esivalmisteluista saakka otettiin huomioon eleiden merkitys miehisyyden kuvaamisessa. Voiman, karskiuden ja kovien materiaalin sekä koneiden käytön monipulisuus ja varmuus.

Koimme yhdessä, että projekti ei vaadi julkista esittämistä, sillä kokemus oli itsessään niin henkilökohtainen ja pitkävaikutteinen, että sen kokeminen riitti.

Tämä olikin mielenkiintoinen havainto, sillä ryhdyin tämän jälkeen pohtimaan taiteen esittämistapaa ja vaikuttavuutta. Taiteen kokeminen on niin henkilökohtainen asia, että sitä ei voi linjata yhteen lopputulemaan.

Tämä innoitti minua miettimään edelleen uusia taiteen esittämistapoja mutta myös sitä, mikä on merkittävää taidetta ja kuka määrittelee merkittävyyden?

Saatat myös pitää...