Performanssi

KAIJA VUOLAS

 

Kaija Vuolas Hämeenlinnan Taidemuseolla, taustalla Piia Liesteen teoksia

 

Kaija Vuolas on 70-vuotias vanhapiika, joka on tehnyt elämäntyönsä sivistyneistön parissa Pariisissa. Kaija halveksii nykytaidetta ja omien sanojensa mukaan on tullut Hämeeseen sivistämään rahvasta kansaa, joka ei ymmärrä taiteesta juuri mitään. Kaija itse on tietenkin taiteen tuntija ja tietää kuvataidekultttuurista kaiken.

Kaija puhuu sarkastiseen sävyyn niin taiteilijan toimeentulosta, työstä kuin elinolosuhteista sekä työhuoneista ja työskentelyn tavoista. Kaijan puheet ovat monisyisiä ja hauska näyttelykierros kätkee sisäänsä taiteilijalle arkipäiväisiä ennakkoluuloja ja mielipiteitä taiteilijan työstä ja tekemisestä. Hauskan kierroksen sisältä voi siis löytää totuudenpoikasen niin teoksista kuin taiteilijoistakin mutta myös kulttuuripolitiikkaan ja taiteilijan työhön liittyviä aiheita, joihin taiteilijat usein joutuvat vastaamaan.

Kaija Vuolas Hämeenlinnan Taidemuseolla, taustalla Eira Lähteisen teoksia

Vuolas yhdistää standup- komiikasta tuttuja piirteitä perinteiseen näyttelykierrokseen jossa käydään teokset sekä näyttelyssä olevat taiteilijat läpi. Kaija Vuolas kertoo todenmukaisia tarinoita taiteilijoista sekä teosten synnystä höystettynä omanlaisillaan ilkikurisilla nykytaidetta halveksuvilla sarkastisilla kommenteilla.

Minttu Saarinen on tehnyt useita performansseja uransa aikana. Kaija Vuolaan hahmo on ollut kehitteillä jo pitkään, sillä Saarinen on halunnut kehittää tapoja kuvataidekulttuurin kiinnostavuuden lisäämiseen. Saarisen tavoitteena on madaltaa kynnystä käydä gallerioissa ja museoissa. Hän kokee, että huumorin ja rennomman tunnelman kautta se on mahdollista.

Performanssin taustalla on myös taiteeseen ja taiteilijuuteen liittyvät ennakkoluulot sekä usein koettu halveksunta ammattia kohtaan.

”-Olemme kaikki kuulleet ”menisit oikeisiin töihin” ”minäkin osaisin tehdä tuollaisen” ”mikä ihmeen räpellys tämäkin on” jne. Kaija sanoo nämä samat asiat suoraan ja käyttää myös muita kuulemiani lausahduksia, on ilo käyttää taiteessa hyväksi myös näitä kohtaamisia ja ammentaa niistä jotain uutta vaikka niiden tarkoitus on alunperin ollut päinvastainen”, Saarinen sanoo.

 

ota yteyttä: minttu (@) minttusaarinen.com